SEMINARSKI MATURSKI I DIPLOMSKI RADOVI

seminarski
Izrađujemo pomoćne materijale namenjene kao pomoć pri izradi Vašeg originalnog rada. Bavimo se i pripremom materijala i tekstova iz postojeće literature, na našem ili stranim jezicima, koji brojnim studentima predstavljaju dragocenu pomoć za izradu autorskih radova. Naručeni materijali pripremaju se prema Vašim tehničkim uputstvima.
Sadržina svakog teksta se obrađuje isključivo iz poznate i priznate štampane literature (stručnih članaka, istraživanja...).
Bavimo se izradom materijala (seminarski, maturski, maturalni, diplomski, master i magistarski radovi) po Vašoj želji. Okupili smo ozbiljan i dokazan tim saradnika usavršen za izradu radova iz: ekonomije, bankarstvo, istorija, geografija, informacioni sistemi, računarske mreže, hardver, inteligencija, turizam, menadžment, fizika, informatika, biologija .  Gotovi radovi ovde...
Da li ste zadovoljni kvalitetom i brzinom naše usluge?
 
Биберче

bajkaОву бајку издала је удовица Вука Караџића, Ана, са називом Српске народне приповијетке, 1870. године.

Бајка почиње тако што је жена нероткиња молила бога да јој подари дете макар било велико као биберово зрно. Тако је и било родила је жена дете велико као биберово зрно. Уочавамо религијски моменат, ако се молимо богу да нам услиши жеље – жеље ће нам се остварити.

Међутим, како то обично бива у животу, жена постаје незадовољна са оним што има, па почне сваки дан да оплакује дете зато што је мало. У сну јој се казало да ће јој син порасти и да не брине. Магијски елемемент – веровање у снове. Мајка је веровала у сан, али није се сложила са тиме да Биберче верује у свој сан и да оде од куће. Дете жели да иде у свет, али мајка брине зато што је још увек мало. Овде се јавља неколико функција. Забрана – Мати је била против његовог одласка, што можемо закључити зато што је остала плачући. Удаљавање – Биберче одлучује да иде тамо где је сањао. Кршење забране – Биберче је ипак отишло.

Ишавши тако по свету Биберче наиђе на царски двор и затече цареву кћер како плаче. Он јој назове „помоз бог“, што је поновљени религијски елеменат у бајци, и питао ју је зашто плаче, а она му је одговорила да јој је ала украла три златне јабуке које је чувала по очевој наредби и сада не сме да му каже. Овде се јавља број три који је тако карактеристичан за све бајке света. Појављују се и две функције: Наношење штете – Ала је царевој кћери украла три златне јабуке.

Несрећа се саопштава – Царева кћер саопштава Биберчету своју несрећу.

Биберче одлучује да помогне несрећној девојци само јој тражи две слуге за помоћ. Биберче је имало план да узме од але златне јабуке. Ала је живела дубоко у језеру, што је потекло од старих митова да змајеви и аждаје живе на језерима. Просторно премештање је кад Биберче иде код але. Спушта се у језеро и успева да украде јабуке и врати их принцези. Биберче користи своју мудрост и алину прождрљивост да јој отме златне јабуке. Функција почетак супротстављања је када Биберче пристаје да се супротстави али.

Златне јабуке је вратио принцези, а као знак захвалности добио је прстен. Стицање чаробног средства - Улога дародавца припада принцези која је Биберчету дала прстен, по коме ће га касније препознати. Биберчетово велико дело је у томе, што је помогао принцези у невољи и због тога касније постаје велики човек, што може да се подведе под функцију добијање чаробног средства. Ала је у знак одмазде почела да излази стално из језера и јела по једну девојку. Овде је уочљив мотив отмице жена. Када је дошао ред на принцезу она је поред језера молила бога да јој пошаље Биберче. Поновљени религијски мотив молитве богу и испуњење жеље. Биберче се појављује маскиран у граду. Повратак инкогнито – Биберче се враћа у град одевен у црно да га не препознају.

Биберче тражи руку цареве кћери ако успе да је спаси од але и она пристаје. Она га није препознала јер је Биберче у међувремену порасло и постало велики човек. Велики човек је постао управо због помоћи у невољи. Прстен који му је дала у знак захвалности сада је посведочио да је баш то Биберче.

Када је ала са девет глава изашла из језера биберче је храбро и без одступања кренуло у битку са њом и изашло као победник – исекао јој је свих девет глава. Овде уочавамо још две функције: Борба када се Биберче се бори са алом и Победа када Биберче убија алу. Биберче узима свих девет језика из аждајиних глава и каже принцези да до даљњег не прича ником ко ју је избавио, већ ће он то урадити када буде време. Може се окарактерисати као мотив судбине, венчање ће се десити када буде суђено. Функција Обележавања је када Биберче узима девет алиних језика као доказ да је он убио алу, а функција Спасавања је спасавање цареве кћери.

Девојку у повратку кући среће њен младожења и под претњом смрћу обавезује да слаже како ју је он спасио од але. Девојка уплашена и сећајући се Биберчетових речи пристане на уцену. Младожења понесе као доказ свих девет одсечених глава.  Функција Неоснованог захтева је лаж цареве кћери у корист њеног младожење јер јој је он запретио убиством. Биберче се појављује и изјављује да је он спасао цареву кћер од але. Цар је наредио да суд одлучи ко је у праву, али обојица ривала износе чврст доказе – Биберче језике, а младожења главе. Младожења у два маха лаже пред судом, што је изгледа и у време стварања бјке било честа појава у народу који се суди.

Цар решава да ствар реши судбина и Бог. Тешки задатак – да пред Богом докажу ко је спасао цареву кћер. Ко први стигне на молитву у цркву добиће његову кћер за жену. Биберче показује своју смерност тако што није хтело да ступи у црку пре него што звона зазвоне, а младожења из своје охолости и гордости гине. Јак хришћански мотив у бајци – смерност и скромност се награђују, док се смртни греси гордост и охолост кажњавају смрћу. Задатак се решава – Биберчетова смерност и самоувереност показују његову исправност. Функција Кажњавања - вереник принцезе бива кажњен због показаног и учињеног зла.

Биберче оде по своју невесту када су зазвонила црквена звона, а цар увидевши да је Биберче прави херој дозволи венчање. Свадба – Венчање Биберчета и принцезе. Биберче се враћа кући да види колико је он велики. Овде се потенцира да је он велики, а не на пример да је порастао. Јер је он постао велики својим искреним, часним и храбрим делима. Функција повратка.

Закључак


Бајка „Биберче“ једна је од бајки где јунак сам, без помоћи фантастичних бића успева да победи најпре мудрошћу, а затим и храброшћу фантастично биће, у овом случају алу. И ова бајка има велику едукативну функцију, и неколико порука: добро чини доброме се надај, ко лоше чини лоше ће и проћи...


Литература:

1.Вук Стефановић Караџић – Српске народне приповијетке, 1853. Беч

2.Народна књижевност – Нолит, београд, 1976.

3.Вук Церовић – Српске народне приповјетке, интернет издање

4.Љиљана Ћук – Дух народа – живо врело фантазије и мудрости, интернет издање

5.Јован Деретић – Кратка историја српске књижевности, II Видови    усменог стварања, интернет издање

6.Пројекат Растко, www.projekatrastko.com

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

busy
 
seminarski